Noordelijk
Bach
Consort

Over ons

Het Noordelijk Bach Consort werd in 1995 opgericht met als doel: het uitvoeren van cantates van Johann Sebastian Bach. Eerste dirigent en mede-oprichter was Hans Torringa. Na zijn overlijden en na een overgangsfase heeft het ensemble zes jaar samengewerkt met dirigent David van Roijen en orkestcoaches Lidewij van der Voort en Elin Erikson. In het voorjaar van 2016 is David van Roijen opgevolgd door dirigent Benjamin Bakker. Lidewij van der Voort is gebleven als orkestcoach. Bij afwezigheid wordt zij vervangen door Hanneke Wierenga.

De programma's worden tegenwoordig thematisch ingevuld. Hierdoor komt het verhaal achter de muziek goed tot uitdrukking, het geeft de luisteraar houvast tijdens een concert en het versterkt de beleving. Naast de cantates van Bach worden ook werken van tijdgenoten (ruim gezien) uitgevoerd. Bij voorkeur wordt gezocht naar bijzondere werken die een speciale historische betekenis hebben of nauwelijks uitgevoerd worden. Zo stonden bijvoorbeeld composities van de in vergetelheid geraakt vioolvirtuoos en componist Johann Georg Pisendel (1687 - 1755) op het programma en voert het NBC in het voorjaar van 2019 de Johannes Passion van Georg Gebel (1709 - 1753) uit.

Het ensemble bestaat uit goede amateurs en enkele professionals, aangevuld met professionele solisten. De bezetting is afhankelijk van het gekozen programma, maar koor en orkest bestaan zo ongeveer uit 16 zangers en 16 instrumentalisten. Aangezien het NBC steeds mag rekenen op een subsidie van de gemeente Groningen geeft het zowel in het voorjaar als in het najaar minsten één concert in Groningen-Stad. Andere concerten worden gegeven in de provincies Groningen en Drenthe en over de grens in Ost-Friesland. Een enkele keer maakt het ensemble een concertreis naar het buitenland. Zo werden er concerten gegeven in Longuyons, Avioth en Marville in Noord-Frankrijk, Pont-en-Royans (Vercors) in Zuid-Frankrijk, Viborg in Denemarken.

nieuwsbrief

Meld u nu aan voor
de nieuwsbrief van het
Noordelijk Bach Consort.

Bestel tickets

NBC op Facebook