Noordelijk
Bach
Consort

Over ons

Het Noordelijk Bach Consort werd in 1995 opgericht met als doel het uitvoeren van cantates van Johann Sebastian Bach. Eerste dirigent, inspirator en mede-oprichter was Hans Torringa. Na zijn overlijden en na een overgangsfase heeft het ensemble zes jaar samengewerkt met dirigent David van Roijen en orkestcoaches Lidewij van der Voort en Elin Erikson. Het ensemble is zich steeds verder gaan ontwikkelen in de historische uitvoeringspraktijk. David van Roijen is opgevolgd door de jonge talentvolle dirigent Benjamin Bakker. Naast barokvioliste Lidewij van der Voort werk het orkest ook samen met Hanneke Wierenga en bij gelegenheid met andere specialisten; dit voorjaar met de Duitse barokvioliste Veronika Skuplik, lid van het internationaal vermaarde ensemble l'Arpeggiata.

De programma's worden thematisch vormgegeven. Op deze manier wordt de context waarin de muziek staat duidelijk. Naast de cantates van Bach, die nog altijd centraal staan in de programmering, voeren we werken van tijdgenoten uit. Dit levert ook een boeiende zoektocht op. Zo stonden de afgelopen seizoenen werken van de vergeten vioolvirtuoos en componist Johann Georg Pisendel (1687 - 1755) en de totaal onbekende Johannes Passion van Georg Gebel op het programma. De zoektocht gaat in het seizoen 2019 - 2020 verder. Op het programma staan dan o.a. werken van Christoph Graupner en Gottfried August Homilius.

Het ensemble (18 orkestleden en 16 zangers) bestaat uit goede amateurs en enkele professionals. Solisten zijn afwisselend ervaren professionals en jonge talentvolle zangers en instrumentalisten. Aangezien het NBC steeds mag rekenen op een subsidie van de gemeente, naast andere fondsen die het ensemble regelmatig ondersteunen, geeft het NBC altijd minstens één concert per seizoen in Groningen-Stad. Daarnaast zijn er concerten op bijzondere locaties in de provincies Groningen en Drenthe en af en toe in Duitsland, Frankrijk of Denemarken.

nieuwsbrief

Meld u nu aan voor
de nieuwsbrief van het
Noordelijk Bach Consort.

Bestel tickets

NBC op Facebook