Noordelijk
Bach
Consort

agenda


voorjaar 2019 Georg Gebels Johannes Passion

Georg Gebel – Johannes Passion 'Der leidende, sterbende und begrabene Jesus'

solisten:

EvangelistHenk Gunneman, tenor
JezusMatthijs Mesdag, bas
PilatusJussi Lehtipuu, bas
sopraanWendy Roobol
altEske Tibben
 
dirigentBenjamin Bakker
zaterdag 23 maart 20:15Hippolytuskerk, Middelstum
zondag 24 maart 15:30Lutherse Kerk, Groningen

'Een vergeten Johannes Passion'

De haast vergeten componist Georg Gebel Jr. (1709 - 1753) was een jongere tijdgenoot van Bach. Hij werkte als Kapellmeister van het ensemble van Johann Friedrich Prinz von Schwarzburg-Rudolstadt. Waarschijnlijk heeft Gebel zijn Johannes Passion gecomponeerd voor een reguliere dienst op Goede Vrijdag in Dresden.

Georg Gebel Jr. werd muzikaal opgeleid door zijn vader Georg Gebel Sr., organist aan de St.-Christophori in Breslau (nu Wroclaw in Polen). Het moet geen fijne tijd voor de jonge Georg zijn geweest, want zijn vader was overmatig streng en sloeg zijn zoon regelmatig. Niettemin had de jonge Georg al op zesjarige leeftijd een reputatie als clavecinist, organist en componist.

Zijn eerste positie was die van muzikaal leider van het ensemble aan het hof van Karl Friedrich von Württemberg-Oels in Breslau. Een klein ensemble, maar met topmusici. Hij begon composities voor het ensemble te schrijven, maar bij het afgeven van de partijen raakte hij langzamerhand al deze partijen kwijt. De bladmuziek van Georg verdween en daardoor verdween hij bijna voor goed uit het zicht. In 1747 werd hij Kapellmeister in Rudolstadt. In 1753 overleed hij. Een buitengewoon getalenteerde musicus, waar we hernieuwd kennis mee maken.


najaar 2019

zaterdag 12 oktoberlocatie nader te bepalen
zondag 13 oktoberLutherse Kerk, Groningen

nieuwsbrief

Meld u nu aan voor
de nieuwsbrief van het
Noordelijk Bach Consort.

Bestel tickets

NBC op Facebook