Noordelijk
Bach
Consort

agenda


najaar 2017 Troost en toevlucht

Een programma in het kader van de herdenking 500 jaar reformatie.

Georg Phillip TelemannOuverture uit Hamburger Ebb und Fluth TWV 55C3
Johann Sebastian BachCantate Aus tiefer Not schrei ich zu dir BWV 38
Cantate Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir BWV 131
Motet O Jesu Christ, meins Lebens Licht BWV 118
Melchior FranckWilhelmus von Nassawe
Aus tiefer Not schrei ich zu dir

Nader te bepalen werk voor trombonekwartet Bonebrass

zangsolisten:

Paulien van der Werffsopraan
Netty Otteralt
Henk Gunnemantenor
Jussi Lehtipuubas

dirigent: Benjamin Bakker

zaterdag 11 november20:15Lutherse Kerk, Groningen
zondag 12 november19:30Johannes a Lasco Bibliothek / Grosse Kirche Emden

Troost en toevlucht is de titel van dit concert, verwijzend naar de vluchtelingen die in de havenstad Emden in de zestiende eeuw een veilig heenkomen vonden. Het waren vooral Nederlanders die, op de vlucht voor de Spanjaarden en de katholieke Filips II, naar de stad aan de monding van de Eems trokken. Dit jaar herdenken we 500 jaar reformatie. Een verandering van denken en doen binnen de kerk, door Luther ingezet en van grote invloed, ook op de Nederlandse samenleving. Emden herdacht het reformatiejaar met de tentoonstelling: Reformation und Flucht - Emden und die Glaubensflüchtlinge im 16. Jahrhundert.

Het Noordelijk Bach Consort heeft de eer deze herdenking af te mogen sluiten met een concert. Het zal u niet verbazen dat het thema van de tentoonstelling de leidraad was voor de programmakeuze. Niet de krachtige woorden Ein feste Burg ist unser Gott, maar het indringende Aus tiefer Not schrei ich zu Dir en Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir zullen klinken, met tot slot het aangrijpende rouwmotet O Jesu Christ, meins Lebens Licht. Stel je voor, op het hoogtepunt van de vluchtelingenstroom bestond de bevolking van Emden voor tweederde uit vluchtelingen.

De verbinding met de Tachtigjarige Oorlog, Emden, Duitsland en de Nederlanden wordt gelegd met het lied Wilhelmus von Nassawen; een vroege versie van wat later het Nederlandse volkslied zou worden, van de Noordduitse componist Melchior Franck.

2017 is ook het Telemannjaar. We herdenken dat Georg Philipp Telemann 250 geleden overleed. Daarom begint het concert met een ouverture uit Wassermusik die Telemann schreef voor de Hamburgse Admiraliteit: ‘Ebb und Fluth’.


voorjaar 2018

Johann Sebastian BachKöthener Trauer-Music Klagt Kinder, klagt es aller Welt BWV 244a
zaterdag 10 maartSt.-Hippolytuskerk, Middelstum
zondag 11 maartNieuwe Kerk, Groningen

nieuwsbrief

Meld u nu aan voor
de nieuwsbrief van het
Noordelijk Bach Consort.

Bestel tickets

NBC op Facebook