Noordelijk
Bach
Consort

agenda


najaar 2017 Troost en toevlucht

Een programma in het kader van de herdenking 500 jaar reformatie.

Georg Phillip TelemannOuverture uit Hamburger Ebb und Fluth TWV 55C3
Johann Sebastian BachCantate Aus tiefer Not schrei ich zu dir BWV 38
Cantate Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir BWV 131
Motet O Jesu Christ, meins Lebens Licht BWV 118
Melchior FranckWilhelmus von Nassawe
Aus tiefer Not schrei ich zu dir

Nader te bepalen werk voor trombonekwartet Bonebrass

zangsolisten:

Paulien van der Werffsopraan
Netty Otteralt
Henk Gunnemantenor
Jussi Lehtipuubas

dirigent: Benjamin Bakker

zaterdag 11 november20:15Lutherse Kerk, Groningen
zondag 12 november19:30Johannes a Lasco Bibliothek / Grosse Kirche Emden

Het concert van het Noordelijk Bach Consort in samenwerking met trombonekwartet Bonebrass valt samen met de afsluiting van de tentoonstelling Reformation und Flucht - Emden und die Glaubensflüchtlinge im 16. Jahrhundert in de Johannes a Lascobibliotheek / Grosse Kirche Emden. Op zaterdagavond spelen we zoals gebruikelijk, in de Lutherse Kerk in Groningen. Op zondagavond is het concert officieel de afsluiting van eerder genoemde tentoonstelling.

Voor het NBC is het gebruikelijk de programmering thematisch aan te pakken. Dit najaar willen we met het thema van onze concerten aansluiten bij de herdenking ‘500 jaar reformatie’ en het ‘Telemann-herdenkingsjaar’, maar voor deze gelegenheid ook bij Emden en de tentoonstelling in de Johannes a Lascobibliotheek.

Van 1568 tot 1648 waren de de Lage Landen, waar het protestantisme vaste voet aan de grond had gekregen, in oorlog met Filips II en de katholieke Spanjaarden. Held en bevrijder van Duitschen Bloed was de Vader des Vaderlands: Willem van Oranje. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog zochten veel Nederlanders een veilig heenkomen in Emden; toentertijd een belangrijke handelsstad met de grootste haven van Europa.

Het gaat misschien wat ver om een concert van het NBC, ter afsluiting van de tentoonstelling Reformation und Flucht, als een dankbetuiging voor de houding van de Emdenaren in de 16de eeuw te zien – wie zijn wij? – maar enige symbolische waarde kan zo’n concert toch wel hebben en is het zeker een bevestiging of onderstreping van de medemenselijke houding van de Emdenaren toentertijd. Een houding die ook vandaag de dag in de hele wereld o zo belangrijk is, maar scherp onder vuur ligt.


voorjaar 2018

Johann Sebastian BachKöthener Trauer-Music Klagt Kinder, klagt es aller Welt BWV 244a

nieuwsbrief

Meld u nu aan voor
de nieuwsbrief van het
Noordelijk Bach Consort.

Bestel tickets

NBC op Facebook