Noordelijk
Bach
Consort

agenda


voorjaar 2018 Trauermusik

Johann Sebastian Bach - Köthener Trauermusik Klagt kinder, klagt es aller Welt BWV 244a, in de reconstructie van Ton Koopman en Jos van Veldhoven.

Voorafgegaan door het Preludium in b-klein BWV 544 voor orgel en afgewisseld door verschillende zettingen van het koraal Ich lasse dich nicht.

zangsolisten:

Else-Linde Buitenhuissopraan
Gerben van der Werfcountertenor
Edward Leachtenor
Matthijs Mesdagbas

dirigent: Benjamin Bakker

zaterdag 10 maart 20:15Hippolytuskerk, Middelstum
zondag 11 maart 15:30Nieuwe Kerk, Groningen

Tijdens het componeren van de Matthäus Passion bereikt Bach het bericht dat zijn vriend, prins Leopold van Anhalt-Köthen op 34-jarige leeftijd is overleden.

Bach staakt tijdelijk het werken aan de Matthäus Passion en begint aan het schrijven van de muziek voor de begrafenis van de overleden prins, daarbij geholpen door zijn tekstschrijver Picander waar hij dan toch al mee samenwerkt aan de Matthäus Passion.

Het stuk wordt een eerbetoon aan de muziekminnende prins die zelf een zeer verdienstelijk gamba- en fluitspeler was. Prachtige aria's die Bach voor de Matthäus Passion schreef komen ook voor in deze Trauermusik, of is het andersom? Delen die Bach naar aanleiding van de dood van zijn vriend schreef gebruikte hij daarna ook in de Matthäus Passion?

De oorspronkelijke uitvoering van de Köthener Trauermusik werd voorafgegaan door het Preludium in b-klein BWV 544. Bij aanvang van onze concerten zal dit werk uitgevoerd worden door organist Peter van der Zwaag.

De verschillende delen van de Trauermusik laten wij afgewisseld door verschillende zettingen van het koraal Ich lasse dich nicht.

nieuwsbrief

Meld u nu aan voor
de nieuwsbrief van het
Noordelijk Bach Consort.

Bestel tickets

NBC op Facebook