Noordelijk
Bach
Consort

agenda


najaar 2020 'Ich hatte viel Bekümmernis'

Johann Sebastian Bach Ich hatte viel Bekümmernis BWV 21
Johann Sebastian Bach Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (Actus Tragicus) BWV 106
Georg Friedrich Telemann Du Daniel, gehe hin TWV 4:17

solisten:

sopraanKlaartje van Veldhoven
altNetty Otter
tenorSebastian Brouwer
basMartijn Sanders
zaterdag 14 november 20:15Nieuwe Kerk, Groningen
zondag 15 november 15:00Koepelkerk, Sappemeer

Alle concerten onder voorbehoud

Bekommernis en vertrouwen klinken door in dit najaarsconcert van het Noordelijk Bach Consort. Een moment om stil te staan bij de gevolgen van de coronacrisis voor ieders leven, maar ook hoop voor de toekomst.

Toen Bach in 1720 van een lange reis thuis kwam, kreeg hij te horen dat zijn vrouw Maria Barbara was overleden en inmiddels begraven. Bach voerde cantate BWV 21 (Ich hatte viel Bekümmernis) thuis in Köthen uit, denkend aan zijn overleden vrouw. Hij zou het werk later nog verschillende malen in Leipzig uitvoeren.

Eerder schreef Bach zijn cantate BWV 106, Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit, beter bekend als de Actus tragicus. Waarschijnlijk – maar we weten het niet zeker – geschreven voor de begrafenis van zijn oom Tobias Lämmerhirt, in augustus 1707. Bach moet een goede band met hem hebben gehad, want na zijn dood liet Tobias 50 gulden aan Bach na voor zijn aanstaande huwelijk met Maria Barbara. Ook in deze cantate klinkt niet alleen droefenis, maar ook de vreugde en hoop door.

Pendant van Bachs Actus Tragicus is Telemanns cantate 'Du aber, Daniel, gehe hin (TWV 4:17). ook geschreven voor een rouwplechtigheid. De tijd verstrijkt, het leven is eindig, maar de bevrijding wacht. Bach en Telemann op hun allermooist. Diep geraakt door de dood van geliefden.


nieuwsbrief

Meld u nu aan voor
de nieuwsbrief van het
Noordelijk Bach Consort.

Bestel tickets

NBC op Facebook